БИО пчелен мед-защо да го изберем и каква е разликата?

БИО пчелен мед-защо да го изберем и каква е разликата?

Какво представлява биологичният пчелен мед и защо изберем него пред конвенционалния?

За да бъдат пчелния мед и пчелните продукти те трябва да бъдат произведени в сертифицирани пчелини, които отговарят на изключително строги изисквания и подлежат на стриктен контрол!

При биологичното пчеларство се елинират всички възможни начини за замърсяване на меда и пчелните продукти, като това се контролира и доказва със сертификат от съответните организации (Регламент на съвета (ЕО) 834/2007 и регламент на Комисията (ЕО) 889/2008). Основните възможностти за замърсяване са две - околната среда и самия пчелар.


Какво е решението на биологичното пчеларство?

  • Чрез замърсяването на почвата, въздуха, водата и растенията в меда и пчелните продукти поападат вредни вещества (тежки метали, пестициди, органични съединения). Много пчели биват отровени при пръскане на земеделски посеви - те пренасят пестициди от цветовете с нектара и цветния прашец , като по този начин трупат пестицидите в кошера. Така вредните вещества и замърсявания се трупат съответно в меда и пчелния прашец. За да бъде сертифициран като биологичен, пчелинът трябва да е разположен най-малко на 3 километра от интензивно земеделие, промишлени предприятия, магистрали или интензивни пътища.
  • Пчелите се хранят единствено с естествената за тях храна - меда и пчелния прашец. Всички заместители (захарен сироп, глюкоза) водят до опасност за челите, отслабване на имунната им система и разбира се оказват влияние на качествата на меда.
  • За борба с вароатозата се използват единствено естествени акарициди - мравчена и оксалова киселина. Синтетичните препарати могат да бъдат вредни за хората, натрупват се главно в пчелния восък и прополиса и ги правят непригодни за употреба.
  • Кошерите се боядисват с безвредни водно-разтворими бои.
  • Подмяната на восъчните основи се извършва само с основи от собствен (биологичен) восък.

Какви са ползите от биологичното пчеларство?

В резултат от изброените по-горе мерки се получава истински чист, натурален продукт! При биологичното пчеларство се елиминират всички волни или неволни замърсители, в резултат на което пчелния мед и пчелните продукти са с неповторими вкусови и лечебни свойства. Биологичният пчелен мед е богат на естествени витамини, минерали и аминокиселини, така както ни ги е дарила природата!

Струва ли си да плащаме по-висока цена за био пчелен мед и пчелни продукти?

В резултат на изброените по-горе в статията неща, добива от сертифициран биологичен пчелин е значително по-нисък. Въпреки това цената на био пчелен мед е с 3-4 лева по-висока на килограм. Имайки предвид всички предимства на био меда (чистота, полезни свойства и вкусови качества), отговора идва по естествен начин - ДА, СТРУВА СИ!
Продукти свързани с публикацията

БИО Пчелен прашец - 100 гр. - Калофер

БИО Пчелен прашец - 100 гр. - Калофер

Естествен дар от природата! Сертифициран биологиче..

6,99 лв.